Menu Zamknij

Histidine – co należy wiedzieć o tej formie aminokwasów?

Wszyscy sportowcy doskonale wiedzą, że bez dostarczenia ciału odpowiednich składników trudno jest osiągnąć pożądany rezultat sportowy. Jednym z powszechniej stosowanych składników są aminokwasy, które to mają często udział w odżywkach białkowych.

Jak powszechnie wiadomo, wpływają one na rozwój tkanki mięśniowej. Są też inne cechy poszczególnych aminokwasów. Doskonałym przykładem jest tu, chociażby Histydyna, która to ma też szerokie zastosowanie w kontekście walki z otyłością. Stąd też warto nieco bliżej przyjrzeć się temu związkowi. Należy ona do aminokwasów egzogennych, co sprawia, że trzeba ją przyjmować wraz z pożywieniem. Najwięcej tego aminokwasu znajdziemy w mięsie drobiowym, rybach, jajach oraz produktach mlecznych.

Oprócz wspomnianych już wcześniej przymiotów histidine ma też za zadanie uczestniczyć w tworzeniu mioglobiny, która to gromadzi tlen w mięśniach. Jeżeli zaczniemy przedawkowywać wspomniany aminokwas, to zalecana jest dieta o charakterze eliminującym. Z kolei niedobory zwalczamy dietą bogatą w ową substancję. Suplementacja powinna być ostatecznym krokiem, ponieważ bardzo łatwo przedawkować ów aminokwas, a to rodzi szereg komplikacji o charakterze zdrowotnym.