Wszystkie preparaty mające na celu odchudzanie zalicza się do grupy spalaczy tłuszczu, czyli CLA, i jest to sprzężony kwas linolowy (rumenowy), który należy do kwasów tłuszczowych. Badania wyraźnie wykazują znaczący wpływ na prędkość przemiany materii wraz z wpływem na przyrost masy mięśniowej.
Dzieje się wskutek znaczącej roli, którą odgrywa CLA w zakresie gospodarki tłuszczowej ludzkiego organizmu. Pomimo jednak, że badania nie wykazały w drobiazgowy sposób mechanizmu oddziaływania, to jednak mamy pewność, że kwas linolowy skutecznie blokuje enzym, który jest odpowiedzialny za wnikanie tłuszczu do komórek tłuszczowych. W naturalnej postaci kwas linolowy można spotkać w czerwonym mięsie oraz również w produktach mlecznych, jednak w przypadku nabiału jest on spotykany w stosunkowo małych ilościach, a wszystko to za sprawą mody na odtłuszczone mleko, jogurty, a także sery i nawet masło.
Dlatego powinien być dostarczany organizmowi w postaci suplementów diety takich jak fat burner, który doskonale usprawnia proces chudnięcia przy jednoczesnym dostarczania kwasu linolowego. Badania dowiodły również, że należy on także do wyjątkowo skutecznych i silnych antyoksydantów i przyczynia się wzmacniania układu odpornościowego.